Fondue

19. února 2008 v 17:34 |  Miš-maš
Slyšeli jste už o tomhle chutném pokrmu? Ne?!
Tak to honem napravte! :)
Fondue pochází ze Švýcarska. Původně šlo o jídlo chudé vrstvy. Jednalo se o zbytky sýra za celý týden, které v neděli hodili do kotlíku, rozehřáli je a namáčeli v nich pečivo nebo chléb.
Dnes se do fondue přidává v podstatě cokoliv.
Tradiční švýcarské fondue jsou kombinací různých druhů sýrů rozpuštěných v bílém víně. Nejčastěji jsou to sýry ementál a gruyere.
Existují však i sladké fondue, masové fondue, zeleninové fondue...
(Já mám nejraději ty klasické, sýrové fondue.)
Jako příloha se jí ve všech případech nejčastěji francouzský chléb, což je obdoba naší bílé veky.
K přípravě se používá speciální souprava kotlíku a lihového vařiče. My máme tuto soupravičku dovezenou z Holandska, ale samozřejmě ji seženete i u nás, v běžném řetězci obchodních supermarketů.
Nádoba na fondue se skládá z již zmiňovaného kotlíku na sýr a lihového vařiče, který během jídla udržuje hmotu stále teplou.
Fondue není jen obyčejné jídlo, ale i společenská záležitost. Všichni jedí z jednoho kotlíku a mohou si tak u jídla popovídat. Skvělá příležitost, jak navázat u jídla rozhovor, je pozvat známé na fondue :)
A kde fondue vzít? Dají se sehnat různě. Můžete si je buď koupit v supermarketu jako polotovar, který stačí jen rozehřát, anebo si je vyrobit doma.
Na internetu najdete receptů přehršle, já uvádím pouze tento na klasické sýrové fondue, který se nejvíce blíží původnímu jídlu:
Potřebujete:
  • stroužek česneku
  • 400 g eidamu
  • 200 g ementálu
  • 300 ml bílého vína
  • lžičku citronové šťávy
  • 2 lžičky solamylu
  • 50 ml třešňovice
  • černý pepř
  • muškátový oříšek
  • bílá veka
Příprava:
  1. Oloupejte stroužek česneku a vytřete jím kotlík.
  2. Oba druhy sýrů nastrouhejte a s vínem a citrónovou šťávou nechte v kotlíku za stálého míchání rozpustit.
  3. Ve studené vodě rozmíchejte solamyl a utřete jej s třešňovicí. Vše vmíchejte do sýrové omáčky.
  4. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a opepřete.
  5. Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povařte, až je hladká a krémová, poté ji přendejte na lihový vařič.
  6. Veku pokrájejte na kostičky a podávejte odděleně. Napichujte ji na vidličku a namáčejte v rozehřátém sýru.
  7. Fondue se musí i během jídla mírně vařit.
Pokud vás toto jídlo oslovilo, určitě ho vyzkoušejte! Je vážně výborné a uvidíte, že si ho také zamilujete :))
 


Komentáře

1 greta greta | 26. února 2008 v 14:52 | Reagovat

mhmmmmmm:P

2 Alena Slivková Alena Slivková | E-mail | 4. března 2008 v 21:40 | Reagovat

Dobrý den chtěla jsem se zeptat kolik tak stojí ta souprava kotlíku s vařičem na přípravu fondue, předem děkuji za odpověď

3 Lištička Lištička | Web | 5. března 2008 v 15:28 | Reagovat

Přesnou cenu soupravy na fondue neznám, ale pohybuje se přibližně od sedmi set korun výše. Samozřejmě se ceny kotlíků od různých výrobců mohou výrazně lišit. Ale určitě počítejte s investicí kolem tisíce korun.

4 Jitka Jitka | 12. března 2008 v 11:30 | Reagovat

Zrovna teď je Fondue v Tescu za 299,- Kč, je moc pěkné. Mě osobně se nejvíce osvedčila souprava fondue , kde je kotlík z litiny. Najdete na http://www.beka-cookware.cz/e-shop/index.php?main_page=index&cPath=40&zenid=e7ae0755a166931e1d9ba401a7eeb93c, stojí 714,- Kč. Pokud mohu doporučit kupte si lihový gelový podpalovač, vydrží déle než klasický líh , a vůbec nezapáchá.

5 Lištička Lištička | Web | 12. března 2008 v 16:00 | Reagovat

Souhlasím s Jitkou - z litiny jednoznačně. Tu soupravu z Tesca jsem sice neviděla, ale docela bych se toho bála. Ne vždycky se vyplatí nechat se nalákat na "výhodnou" cenu.

S gelovým podpalovačem nemám zkušenosti.

6 hanjuletta hanjuletta | E-mail | 13. května 2008 v 9:02 | Reagovat

Ahoj Lištičko. Mám dotaz. Zrovna se probírám nabídkou foundue souprav na netu a měla bych k tobě jako k odbornici dotaz. když si koupím soupravu na fondue k přípravě masa mohu v tom dělat i fondue sýrové ? nebo je lepší si koupit fondue speciálně pro přípravu sýra ? Děkuji za odpověď.

7 Lištička Lištička | Web | 13. května 2008 v 16:21 | Reagovat

Ke mně jako k odbornici? :-) To mě vskutku pobavilo, jelikož já jsem jen obyčejný laik, nikoliv odborník. Nemohu ti tudíž poskytnout odbornou radu, ale jen vlastní názor, na který buď můžeš dát anebo nemusíš.

Takže jak to vidím já: Myslím, že je naprosto jedno, jestli máš soupravu na přípravu masových či sýrových fondue. Upřímně nevím, jaké rozdíly v těchto dvou typech souprav jsou (pokud tedy vůbec nějaké jsou). Jde hlavně o to, aby byl kotlík i hořák kvalitní. Jak už jsem uvedla výše, doporučuji kotlík z litiny. Jinak bych se vaření sýrových fondue v kotlíku určeném na masové nebála.

8 Magdalena Pivoňková Magdalena Pivoňková | E-mail | 1. června 2010 v 9:05 | Reagovat

prosím o radu, potřebuji koupit jako dárek sýrové a masové fondue pro početnou tureckou rodinu, předem děkuji za poradu

9 Lištička Lištička | Web | 1. června 2010 v 17:28 | Reagovat

[8]: Jediné fondue, které jsem v poslední době viděla, byly obyčejné sýrové v Bille.

10 Martin Martin | E-mail | 6. ledna 2011 v 11:46 | Reagovat

Zaujala me tato sada, predevsim teda cenou..
http://www.potrebydodomu.cz/fondue-litina-10-dil-1809-ean9583-skup1097.php

Myslite ze to jsou vyhozene penize? Chtel bych to asi predevsim na syr..

11 Lištička Lištička | Web | 6. ledna 2011 v 15:42 | Reagovat

Martinovi: Nebudeš mi to věřit, ale přesně tu máme doma :-)) Je to super výrobek, na sýrové fondue (jiné neděláme) rozhodně doporučuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.